22

de geniale eenvoud van Gerrit Rietveld

Academiegebouw, Domplein 29

Kaart bekijken

kaart

de geniale eenvoud van Gerrit Rietveld

In ‘De geniale eenvoud van Gerrit Rietveld’ volgen we het spoor van architect Rietveld door Utrecht, samen met Bertus Mulder, die het door Rietveld ontworpen Verrijn-Stuarthuis restaureert.

Gerrit Rietveld droomde van ideale woningen voor eenvoudige mensen, huizen waarin het licht vrijelijk naar binnen kon stromen. Toch waren het vooral de welgestelden die hem bijvoorbeeld hun tweede huis aan de Loosdrechtse plassen lieten bouwen. Zo zien we het Verrijn-Stuarthuis in Breukelerveen dat toen het in de jaren veertig gebouwd werd nogal Spartaans was: geen gas, water of elektriciteit en slechts een warmtebron, de open haard.

De geniale eenvoud van Gerrit Rietveld3

Gerrit Rietveld stond bekend om zijn visie op de functionaliteit van een gebouw. Die zag hij namelijk ruimer dan alleen maar de gebruikswaarde. De essentie ligt in de samensmelting met de omgeving. Een gebouw dient de omgeving aan te vullen en in hoge mate transparant te zijn. Bovendien moet de scheiding tussen binnen en buiten zoveel mogelijk worden geminimaliseerd.

De geniale eenvoud van Gerrit Rietveld2

Rietveld werd geboren in 1888 te Utrecht. Vanaf zijn elfde jaar hielp hij zijn vader in de meubelmakerij. Hij verafschuwde de massieve meubelen die hij moest maken. Na lessen bij onder andere Piet Klaarhamer ontwikkelde Rietveld zijn eigen stijl, die over de hele wereld beroemd werd. Vooral zijn rood-blauwe stoel en zijn interpretatie van het nieuwe bouwen gaven hem zijn status.

Bertus Mulder restaureert het Verrijn-Stuarthuis en met hem volgen we het spoor van Gerrit Rietveld: zijn werkplaats aan de Oude Gracht, zijn beroemdste creatie, het Rietveld-Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan en een aantal andere scheppingen. Zo ontstaat het portret van een eigenzinnige, geniale meubelmaker die zich tot architect ontwikkelde, de schepper van geheel nieuwe vormen, bedenker van nieuwe concepten van wonen.