2

De sprookjes van Mahmoud al Massad

Onder aan de werf, ter hoogte van Ganzenmarkt 14 naar beneden

Kaart bekijken

kaart

De sprookjes van Mahmoud al Massad

De sprookjes van Mahmoud Al Massad vertellen het verhaal van een man die met zijn film ‘Shatter Hassan’ een beeld van Utrecht laat zien zoals alleen iemand uit het Midden-Oosten die voor ogen kan roepen.

regisseur Mahmoud al Massad

Een spoor van zilverpapier leidde de Palestijnse documentairefilmer Mahmoud al Massad langs de mooiste plekjes van de oude binnenstad. Daklozen gebruikten er ongestoord en Al Massad filmde daar zijn prachtige gedicht over Utrecht: ‘Shattter Hassan’. De film draaide op vele festivals en men verbaasde zich steeds weer over de sprookjesachtig mooie stad in de film: was die echt of een computeranimatie?

Zo eenvoudig was dat filmen niet. Drie jaar volgde hij Hassan, soms was hij hem tijden kwijt en dan weer was het moeilijk om afstand te bewaren en niet teveel in het uitzichtloze, vaak gewelddadige bestaan meegesleept te worden. ‘De allerergste plek in mijn film was de tunnel onder Hoog Catharijne, tegenwoordig is die afgesloten. Daar was het echt verschrikkelijk, smerig, hard en agressief.’

Shatter Hassan

Al Massad gaat met ons naar een paar plekken waar Hassan zich kon terugtrekken, vaak ongezien door de gewone, winkelende burgers in de binnenstad. De Mariahoek bij voorbeeld, of het binnenterrein tussen de Springweg en de Oudegracht, waarvan de vredigheid en ogenschijnlijke harmonie in heftig contrast staat tot de harde realiteit van Hassans leven.

Zijn carrière speelt zich na Shatter Hassen vooral in het buitenland af, als acteur en als film maker. Zijn documentaire film Rcycle over een Jordaanse huisvader die met zijn gezin probeert te overleven in een politiek uiterst gespannen situatie won in 2007 een speciale prijs op het prestigieuze Sundance Film Festival.