16

De wandelingen van C.C.S. Crone

Hoek Nieuwe Gracht en Tolsteegsingel

Kaart bekijken

kaart

De wandelingen van C.C.S. Crone

In De wandelingen van C.C.S. Crone komen zijn zoon Frans, zijn zuster Mies en de tekenaar Peter Vos aan het woord. Via archiefbeelden en verhalen ontstaat een beeld va de werkwijze van deze Utrechtse schrijver.

Nu behoren zijn boeken als ‘Het feestelijke leven’ en ‘Muziek over het water’ voor liefhebbers als de Utrechtse tekenaar Peter Vos tot het beste van wat tijdens het interbellum verscheen.

De wandelingen van C.C.S. Crone3

Cees Crone was een fameus wandelaar. Samen met zijn zoon Frans en betrokkenen, zoals tekenaar en gepassioneerd Crone-liefhebber Peter Vos, volgen we zijn wandelingen, op de geluidsband geïllustreerd met fragmenten uit zijn werk. Centraal in de film staan de notities op losse papiertjes die hij gebruikte voor het componeren van zijn boeken. Die methode was essentieel voor zijn schrijverschap, maar was er ook de oorzaak van dat hij met het schrijven stopte.

Niemand heeft zo herkenbaar het oude Utrecht van de jaren dertig beschreven als de jonge C.C.S. Crone. Op zijn onverwarmde jongenskamer in de Van der Duijnstraat schreef hij het grootste deel van zijn kleine maar compacte oeuvre.

De wandelingen van C.C.S. Crone2

Zoon Frans Crone: ‘Hij woonde toen nog volledig in de kost bij zijn ouders. Hij verdiende wat met vertalingen en recensies.’

De dichter Jan Engelman, oom van Cees Crone, was aanvankelijk niet geestdriftig over de aspiraties van de jonge schrijver: ‘Je kent nog niet veel van het leven. Waarom die publiceer-drang? Ik wil je niet breidelen, maar je moet geduld leren. En daarom: naar school terug, en Grieks en Latijn leren tot je er bij neervalt. Als ik tijd heb kom ik binnenkort eens met je vader en moeder praten’