4

Het Keyzershof

Keyzers Wapen: Hoek Boterstraat en Visschersplein

Kaart bekijken

kaart

Het Keyzershof

Schilder Roelandt Savery woonde hier 1(576-1639). Hij schilderde vooral landschappen in de Vlaamse traditie, vaak gestoffeerd met minutieus geschilderde dieren en planten, al dan niet met een mythologisch of bijbels thema op de achtergrond. Daarnaast schilderde hij graag hij bloemstillevens.

Zijn schilderijen waren buitengewoon in trek bij verzamelaars en bevinden zich tegenwoordig in musea in heel Europa. Ook zijn voorbereidende tekeningen worden nog altijd hoog geschat. In 2011 vond een overzichtstentoonstelling van het werk van Savery plaats in het Broelmuseum in Kortrijk.

keyzershof

Na zijn opleiding reisde Savery naar Praag, waar hij in 1604 voor het eerst wordt vermeld. Hij was er hofschilder van de keizers Rudolf II en Matthias, die van hun residentie een centrum van maniëristische kunst hadden gemaakt. Later reisde hij naar Tirol om er de planten te bestuderen.

In 1621 kocht Savery het huis ‘Het Keijserswapen’ aan de Boterstraat te Utrecht (en werd daarmee de buurman van het smedengilde van St. Eloy). Het huis had een grote tuin vol planten en bloemen, waar verschillende kunstbroeders kind aan huis waren. In de jaren 20 van de 17e eeuw was hij een van de succesvolste schilders in Utrecht, maar later raakte hij in moeilijkheden, mogelijk als gevolg van alcoholverslaving. In 1638 ging hij failliet, en een half jaar later stierf hij ongehuwd.